Energie besparing

Verduurzamen van de woning is wel degelijk rendabel

Is woningverduurzaming wel rendabel? Die vraag vliegt om onze oren na de publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Niet omdat het PBL stelt dat het verduurzamen van je woning onrendabel zou zijn, maar omdat deze stelling wordt ingenomen door veel media.

Hoe rendabel is woningverduurzaming eigenlijk?

Waarom het rapport over woningverduurzaming zo veel los maakte

Stel: er blijkt uit recent onderzoek dat appels slecht zijn voor je gezondheid, terwijl het Voedingscentrum jarenlang heeft aangegeven dat appels juist gezond zijn. Het onderzoek wordt verspreid met als kop: fruit blijkt minder gezond dan gedacht. Wat zal de eerste publieksreactie zijn? Precies. Geen fruit meer eten. Terwijl dat niet de bedoeling was van het onderzoek.


Wat stond er in het rapport over woningverduurzaming?

Allereerst duiken we kort in het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over Nul op de Meter-woningen (NoM) woonlastenneutraal realiseren.

  • Het PBL heeft getest of de stap naar energieneutraal/NoM gemaakt kan worden zónder extra maandlasten voor de bewoner. Woonlastenneutraliteit wordt in het Klimaatakkoord als noodzakelijke voorwaarde voor de energietransitie gezien.
  • In hoofdlijnen werd er gekeken in hoeverre de energetische verbetering van een ‘standaardwoning’ rendabel is voor de woningeigenaar. Het gaat dan over een rijwoning van 110 vierkante meter met energielabel G, D of B die omschakelt naar een  energieneutraal/Nul-op-de-Meter (NoM)-woning.
  • Er is gerekend met verduurzamingsstrategieën waarin de woning volledig gasloos verwarmd wordt én energie wordt opgewekt middels zonnepanelen.
  • Conclusie: met een gemiddeld energieverbruik (afhankelijk van woonsituatie) is het energieneutraal/NoM maken van een woning met energielabel G, D of B, niet rendabel. In veel situaties is het moeilijk om zo’n forse investering terug te verdienen.
  • Daardoor kunnen veel huishoudens op dit moment niet kiezen voor energieneutraal/NoM met externe financiering, zónder de totale woonlasten te verhogen (niet woonlastenneutraal).

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.