Energie besparing

Waarom oversluiten en verduurzamen zo’n goede combinatie is.

Het opnieuw afsluiten van een hypotheek is het uitgelezen moment om na te denken over het verduurzamen van je woning. Maar waarom is dit zo’n goed moment?

Eerst duiken we even in de ‘oversluit-trend’: in het eerste kwartaal van 2020 steeg het aantal oversluitingen met 87 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Wat is oversluiten?

Bij het oversluiten van je hypotheek breng je de huidige hypotheek onder bij een andere geldverstrekker, of kies je voor een nieuwe hypotheekvorm bij de verstrekker waar je al zit.

De voornaamste redenen hiervoor zijn:

  • Lagere rentepercentages
  • Gestegen woningwaarde
  • Een afgelost deel dat zorgt voor lagere risicoklasse
  • Het aflopen van de rentevaste periode
  • Verbouwingen waar geld vrij voor gemaakt kan worden

Het oversluiten van je hypotheek kan dus aantrekkelijk zijn, maar houd er wel rekening mee dat dit geld kost. Net als bij het kopen van een woning zal er betaald moeten worden voor het afsluiten van de hypotheek, de notaris en de hypotheekadviseur.

Waarom is oversluiten zo populair in 2020?

Een laag rentepercentage is een belangrijke drijfveer om een hypotheek over te sluiten. Een lagere rente zorgt voor lagere maandlasten. Daarbij kan het lang duren voordat de rente op hetzelfde lage niveau komt.

Door de krapte op de woningmarkt is de rente echter al een aantal jaar erg laag, waarom is er dan nu zo’n piek in oversluitingen?

De pandemie van het coronavirus zorgt ervoor dat het koopgedrag en de economie veranderen. Met de woningmarktcrisis in 2008 in het achterhoofd lijken veel woningeigenaren het idee te hebben dat de rente weer gaat stijgen in de aankomende jaren. Door nu over te sluiten zien veel woningeigenaren de kans om nog te profiteren van de huidige lage rentepercentages voordat ze verdwijnen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.