Energie besparing

Hoe zorg ik voor goede ventilatie?

Goed ventileren van een woning is ontzettend belangrijk. Aanvoer van frisse lucht is noodzakelijk om gezond te kunnen leven, zeker nu we 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Goed geïsoleerde woningen zorgen voor minder warmteverlies, zorgen er ook voor dat er minder buitenlucht binnen komt. Wanneer je kiest voor isolatie moet er dus actief gehandeld worden om frisse buitenlucht aan te voeren en vervuilende stoffen af te voeren. Dit doe je door dagelijkse goed te ventileren. Lees hier hoe.

Soorten ventilatie

Bij veel woningen is de ventilatie niet op orde. Enerzijds doordat bewoners de ramen niet vaak openzetten, anderzijds door slecht functioneerde ventilatiesystemen.

Ventilatie houdt in: zowel schone lucht aanvoeren als vervuilde lucht afvoeren. Hier zijn verschillende manieren voor.

1. Natuurlijke ventilatie

Door simpelweg het raam open te zetten kan een woning geventileerd worden. Zorg er voor dat in elke ruimte een raam is dat open kan, en zet deze minimaal twee kwartier per dag open. Vooral ruimtes waar water of een fornuis aanwezig zijn moeten goed worden geventileerd.

Wil je flink frisse lucht? Zet dan twee ramen tegenover elkaar open zodat er een tochtstroom ontstaat. Houd je de ramen liever dicht? Dan kun je ook kiezen om ventilatieroosters boven in het raam te plaatsen. Houd er rekening mee dat natuurlijke ventilatie eenvoudig en goedkoop is, maar niet altijd voldoende.

2. Mechanische ventilatie

Met mechanische ventilatie ben je zekerder van schone lucht dan bij natuurlijke ventilatie. Het systeem voert namelijk actief de vervuilde lucht af via ventilatieventielen of ventilatieroosters door middel van een elektrische ventilatiebox.

Mechanische ventilatie is vaak aanwezig in huizen die na 1975 zijn gebouwd is. Dit zijn ongeveer 3 op de 10 woningen. Wanneer er geen mechanische ventilatie is gerealiseerd in de woning omdat deze van voor de jaren 70 is, is het aanbrengen ervan niet altijd een slimme keuze. Het nadeel van mechanische ventilatie is dat het energie kost, met name de wat oudere systemen. Het is redelijk kostbaar, dus overweeg eerst het verbeteren van de bestaande natuurlijke ventilatie door bijvoorbeeld de ventilatieroosters te vervangen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.